Avmaskning

Avmaskning

Regelmässig avmaskning av hund och katt rekommenderas inte! Man ska aldrig avmaska ”för säkerhets skull” då risken är stor att vi får resistenta maskar och i framtiden får svårt att hitta verksamma avmaskningsmedel.

Ser man mask i avföringen kan man avmaska med vanligt receptfritt avmaskningsmedel från apotek. Till katt kan det vara svårt att ge tabletter, och då finns receptbelagt avmaskningsmedel som droppas på huden i nacken. Kontakta oss så hjälper vi till med receptförskrivningen!

Misstänker man att katten eller hunden har parasiter som inte försvinner med den vanliga avmaskningen ska man lämna in avföringsprov. Att bara ge en vanlig avmaskning en gång till kommer troligen inte ha någon effekt. Med avföringsprov kan man säga exakt vilken slags parasit det rör sig om och då sätta in rätt behandling utifrån provsvaret. Särskilt viktigt är det med avföringsprov om man misstänker parasiter hos kattungar eller hundvalpar, eftersom en del parasiter kräver lång behandling med receptbelagda läkemedel och unga djur är särskilt utsatta eftersom de har sämre motståndskraft.